Magasélet az Étterem Héten, így kényeztet a Chess
Több éve tervezek eljutni az Országos Étterem Hétre, de mindig lemaradok a foglalásról, és a legjobb éttermek betelnek. Idén ez másképp volt, résen voltam és gyorsan foglaltam asztalt egy jól hangzó francia étterembe a Chessbe. A választásom nem is feltétlenül az étterem alapján történt, hanem a menüket néztem.
Aki esetleg nem ismerné az Étterem Hetet, annak összefoglalva a lényegét: a résztvevő kb. 100 "TOP" étterem egységes-fix áron kínálnak 3 fogásos ebéd/vacsora menüket! Az éttermek kb. 70%-a mindössze 3.300 Ft-ért, a további 30% pedig 4.900 Ft-ért kínál ún. Prémium menüt. Tehát elérhető áron juthatunk el elegáns éttermekbe és kóstolhatunk igazi különlegességeket.
A menü választásnál mi is a különlegességeket kerestük, valamit, amit még nem kóstoltunk, mert valljuk be nem vagyok az a típus, aki rántott húst kér sültkrumplival az étteremben. Tehát a menü, amiből választhattunk:
Választható levesek/előétel:
- Kakas ramen leves, ramen tészta, yuzu-miso, mángold, fürjtojás
- Édesburgonya krémleves, vörös áfonya, szegfűbors, kamilla
- Kecskesajt panna cotta, szőlő, bazsalikom, dió, kacsamáj isler
Választható főételek:
- Vörös márna, mangó-papaya, chili, csicsókalepény
- Supreme csirkemell, gránátalma-cékla, narancs-zsálya kuszkusz, feketeretek-zöldtea
- Sertés oldalas, polipkolbász, „krumplis tészta”, paradicsomzselé, kapor-juhtúró
Választható desszertek:
- Mille Feuille, fehércsokoládé-tejcsokoládé, szilva-sütőtök, rum-gyömbér
- Sajttorta, pezsgő-levendula, körte, vanília, kókusz
Én a kecskesajt panna cottát kóstoltam előételnek, panna cottát ilyen formában még nem ettem, de pozitív értelemben, érdekes íze volt, de nem túl pikáns, így aki szereti a krémes sajtokat annak ez is ízlett volna. Illetve belekóstoltam az édesburgonya krémlevesbe is, amit vaníliás tejszínhabbal szolgáltak fel. Különlegessége volt, hogy a pincér az asztalnál töltötte a tálba a levest, ez igazán fancy volt :). Főételnek a vörös márnát választottam, ez inkább semmi különös volt, ennél sokkal kíváncsibb voltam a sertés oldalas mellé tett polipkolbászra. Az egész étterem választásunk erre épült :). Hát legközelebb nem erre építek… két kis karika kolbászról volt szó, ami egy kapros öntettel volt leöntve, így az öntet íze dominált, erre is inkább a nem nagy durranást mondanám.
Desszertből mind a kettőt megkóstoltam, de egyértelműen a Mille Feuille volt a befutó. Ez egy leveles tésztával rétegzett torta volt, a tészta között fehér és tejcsoki habbal, aminek volt egy enyhe gyömbér íze. Magamtól nem jutna eszembe ez a kombináció, de nagyon jól jöttek ki az ízek, a gyömbér tökéletesen illett a csokihabba. Talán majd otthon is kikísérletezem :D.
Az ételek mellé exkluzív borajánlattal is készült az étterem, amit Kovács Antal háromszoros magyar bajnok ajánlásával állítottak össze. Ez plusz 1890 Ft-ot jelentett az 4900 Ft-os menün felül.
Fehérborok:
- Skrabski Pince Balatonudvari Rajnai Rizling 2015
- Kúcs Gyula Pécsi Irsai Olivér 2015
- Somló Kincse Kispince Somlói Olaszrizling 2015
Rosék:
- Légli Géza Kislaki Rosé 2015
- Skrabski Pince Balatonudvari Rosé 2015
Vörösborok:
- Dániel Pince Szekszárdi Avant Cuvée 2014
- Prisztóka Tibor Pannonhalmi Zweigelt 2015
- Kúcs Gyula Villányi Merlot 2015
- Ludányi Balázs Mátrai "Összetett" 2015
Édes/Desszert:
- Obzidian pince Tokaji Kései Cuvée 2015
Én azt a lehetőséget választottam, hogy minden fogás mellé más bort iszom, és mivel nem vagyok egy nagy szakértő a pincér ajánlott nekem. Előétel mellé az Olaszrizling dukált, a hal mellé pedig Balatonudvari Rosét ittam, a desszert mellé pedig adott volt a Cuvée.
De, hogy ne csak az evés-ivásról beszéljek, pár szó az étteremről. A Dohány utcában egy hotellel együtt működik. Nem túl nagyméretű, de szép letisztult berendezésű, elegáns hely. A nevéből adódóan a dekorációban is visszaköszön a sakk. Illetve van egy fal, amit élő növények borítanak, nekem ez nagy gyengém, teljesen oda vagyok ezekért az élő falakért. Pozitívum volt, hogy nem voltak sokan, pedig Étterem Héten sokszor olvasni az értékelésekben, hogy túl sokan voltak, a pincérek szétestek, sokat kellett várni, itt erről szó sem volt, mindenki nagyon figyelmes és elegáns volt, nem érzékeltették az emberrel, hogy te csak egy béna kis menüs vagy :) Ezt külön köszönöm nekik.
Luca